Op 7 maart is onze hulpactie voor de huisdieren van de Oekraïense vluchtelingen van start gegaan en sindsdien hebben we al een hele weg afgelegd.

VOORBEREIDING

Nog voor de eerste vluchtelingen in ons land waren toegekomen en voor er werd besloten om een hulpactie te lanceren, stond onze supervisor van de dispensaria, Dr. Charlotte Tual, al in nauw contact met FAVV (het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) om de te volgen procedure te bespreken. Er is sinds 2001 geen hondsdolheid meer gedetecteerd in België, maar in Oekraïne zijn er wel nog gevallen. Daarom was en is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat dieren uit Oekraïne deze ziekte niet opnieuw in België introduceren. Want het treft niet alleen dieren, maar het kan ook overgedragen worden op mensen via speeksel (bijten, krabben, likken aan wonden). Wereldwijd sterven elk jaar ongeveer 55.000 mensen aan hondsdolheid, waaronder veel kinderen.*

*Informatie FAVV

Dr. Tual nam eveneens contact op met Sciensano want in sommige gevallen zou ook een titratie van antistoffen nodig zijn. Deze test kost normaal 60€, een hoge extra kost om dragen voor de Stichting. Maar er werd overeengekomen dat Sciensano deze analyse gratis zou uitvoeren in het kader van onze hulpactie.


ORGANISATIE

De nationale solidariteit voor de Oekraïense vluchtelingen was erg groot, maar vaak werden de huisdieren die evenveel stress ondervonden, over het hoofd gezien. Er werd daarom intens overleg gepleegd met zowel het Nationaal Crisiscentrum als het Rode Kruis opdat dit ook de nodige aandacht zou krijgen. Zo werd onze hulpactie toegevoegd aan de informatie die door het Crisiscentrum werd verspreid via hun website aan lokale overheden en burgers in de rubriek “Mijn huisdier heeft verzorging nodig”. Zo is onze hulpactie het enige initiatief dat in deze rubriek wordt vermeld. Ook werden onze flyers uitgedeeld aan elke vluchteling die zich in ons land registreerde.

Op die manier kregen we van bij de lancering van onze actie dagelijks oproepen en berichten via e-mail en Facebook, zowel van Oekraïeners als van opvanggezinnen, om huisdieren te verzorgen en hun administratie in orde te brengen (rabiës vaccin, identificatie met een chip en een Europees paspoort).



IN DE PRAKTIJK

ndanks de beperkte openingsuren van de dispensaria nemen onze dierenartsen met veel toewijding de consultaties voor deze buitenlandse viervoeters erbij. Zo hebben we ondertussen al 200 huisdieren geholpen! Dat levert dus talrijke verhalen op, van moed, doorzetting maar vooral over de liefde voor dieren.

Zo kwamen ook Olena en haar kleine, maar pittige chihuahua Aca op consultatie die al een tijdje last heeft van vocht in de longen. De behandeling met medicatie werd verlengd en werd ook verder opgevolgd met een echografie.

Jamal en zijn kat Goma kwamen ook op consultatie waarbij Goma de nodige vaccinaties kreeg en werd geïdentificeerd met een chip. Hij stelde het echter niet goed want at al een week niet meer, raakte stilaan ondervoed en leed aan ontstoken tandvlees en een zweer die grote proporties aannam. Enkele bezoeken later eet Goma weer normaal en is de zweer afgenomen in grootte. Net zoals Aca wordt ook Goma nog verder opgevolgd.




ER WERD OVER GESPROKEN IN DE MEDIA

En dat is nodig, want hoewel de Stichting Prins Laurent al meer dan 27 jaar bestaat, wordt het elk jaar lastiger om de nodige fondsen te werven om het voortbestaan te kunnen garanderen. Nochtans wordt de algemene nood voor onze dienstverlening steeds groter…

Deze mensen hier zien toekomen met hun huisdieren, is een les voor ons, want het toont hoe groot de waarde van een dier is in de leefwereld van de mens. Maar het leven wordt ook steeds duurder, dus ik vrees dat meer en meer mensen ons in de toekomst nodig zullen hebben voor de verzorging van hun huisdieren.
Z.K.H. Prins Laurent

Een overzicht van de artikels en interviews over onze hulpactie vind je hier.