Het kan de beste overkomen: je kat is na haar nachtelijke escapades niet terug naar huis gekeerd, of je hond is ontsnapt. Overmand door emoties weet je niet waar je je zoektocht moet beginnen. Toch is het belangrijk de kalmte te bewaren en je verstand te volgen, want alle hoop is nog niet verloren. Gemiddeld 85% van vermiste huisdieren mét chip wordt herenigd met hun baasje, terwijl dit percentage voor vermiste huisdieren zónder chip véél lager ligt.

  • DogID & CatID

Om die reden, als je een huisdier verwelkomt in je gezin, moet de eerste stap altijd zijn: identificatie en registratie. In België moet je je hond verplicht laten identificeren en registreren in DogID door een dierenarts sinds september 1998.

Hetzelfde geldt voor alle katten (CatID) geboren na 1 november 2017. Dierenartsen en dierenasielen zijn in het bezit van een chiplezer en kunnen zo achterhalen wie de eigenaar is.

Als je dier vermist is, pas de status in DogID of CatID dan zelf aan naar ‘vermist’. Zo weet de dierenarts of het dierenasiel met de chiplezer meteen dat iemand naar hen op zoek is. Maak ook je contactgegevens (zoals adres en naam) publiek, zodat het herenigingsproces vlot kan verlopen.

Opgelet: vergeet je gegevens niet te updaten na een verhuis of een nieuw telefoonnummer.

https://www.dogid.be/nl ♥ https://online.catid.be/

  • Lokale dierenartsen en dierenasielen

Verwittig alvast je vaste dierenarts, maar mail ook lokale dierenartsen en dierenasielen. Als eender wie je huisdier gewond of verdwaald aantreft, zal hun eerste instinct zijn om het dier naar het asiel of de dierenarts te brengen.

Leg in elk geval de verantwoordelijkheid níét bij het asiel, maar neem zelf de touwtjes in handen door regelmatig via de website up-to-date te blijven met hun dieren ter adoptie.

  • De kracht van sociale media

Er bestaan talloze Facebookgroepen waar je als lid een foto van je vermiste huisdier kan posten. Andere leden houden meestal een oogje in het zeil en zullen ook foto’s posten van gevonden huisdieren (al dan niet levend of dood, dus bereid je ook voor op slecht nieuws).

Delen, delen, delen is de boodschap! Probeer zo veel mogelijk mensen te bereiken op je persoonlijk profiel en in relevante groepen. Je huisdier is niet van de aardbol verdwenen, dus er is sowieso ergens iemand die iets gezien heeft.

  • Hang flyers op

We leven dan misschien wel in een digitaal tijdperk, maar ook flyers bewijzen nog steeds hun nut! Het spreekt voor zich een flyer op te hangen bij de dierenarts of in het asiel, maar denk ook wat out of the box: denk maar aan drukke plaatsen zoals de inkom van supermarkten, van de bibliotheek of het gemeentehuis… Kortom, ergens waar mensen er dagelijks aan herinnerd worden.

Het verschil met sociale media is dat je post daar snel in de vergetelheid zal raken door een overvloed aan nieuwe content.

Opgelet: Vraag steeds toestemming voor het ophangen van een flyer.

  • Nuttige websites

We delen graag enkele websites van organisaties met jullie die zich in heel België dagelijks inzetten om je liefste hartendief te helpen terugvinden. Ze werken met ervaren vrijwilligers die er alles aan doen om je huisdier veilig thuis te brengen.

Op hun website kan je vermiste én gevonden dieren aanmelden, waarna zij je bericht ook verspreiden op sociale media. Verder houden ze je op de hoogte als er nieuws is.

  • Tips and tricks

Ten slotte zijn er nog een paar simpele to-do’s:

  • Als de avond valt en het verkeerslawaai verstomt, is het een goed idee om thuis je kat of hond te roepen. Ze herkennen het geluid van je stem en kunnen zich op basis daarvan een weg banen naar jou. Las tussen elke lokroep een moment van stilte in, om te horen of je antwoord krijgt.

 

  • Klop eens aan bij de buren – misschien is je dier wel vast komen te zitten in hun tuinhuis of garage.

 

  • Zet hun kattenbak, mand, en wat eten buiten op terras of in de tuin zodat de geur hun tegemoet kan waaien. Honden en katten hebben namelijk een superneus.

Dit alles gezegd zijnde, houd de moed erin! Er bestaan verhalen van mensen wiens dier na maanden of zelfs jaren nog opduikt… Stichting Prins Laurent hoopt op een goede afloop en raadt jullie sterk aan om:

    1. je dier te identificeren.
    2. de chipgegevens en persoonlijke gegevens online te zetten en te updaten (DogID/CatID).
    3. honden tijdens een wandeling aan de leiband te houden, behalve op goed beveiligde plekken waar zonder toegestaan is.