nieuwsbrief

16 januari 2023. Op de derde maandag van januari, beter bekend als Blue Monday oftewel de meest sombere dag van het jaar, laten we het werk op het hoofdkantoor even liggen en trekken we richting het dispensarium van Charleroi. En van Blue Monday zijn de weergoden ook op de hoogte: ze kleuren de hemel grijs en laten regen met bakken uit de lucht storten. Geen weer om een hond door te jagen. De straten lijken wel verlaten, dus de rit naar Charleroi loopt op rolletjes.

Eenmaal we aankomen, staan er voor die dag nog twee consultaties in de agenda. De eerste rakker die goedgezind het dispensarium binnenhuppelt, is Tania. Deze puppy van nog maar drie maanden jong is een echte energiebom en nog niet zo goed vertrouwd met dierenartsbezoeken. Om haar wat gerust te stellen, geeft dierenartse Manon haar een lekker koekje. “De kust is veilig en iedereen is hier aardig,” denkt Tania terwijl ze gulzig haar lippen likt. Dan is het tijd voor haar eerste vaccinatie. Één, twee, drie… het is voorbij voor je er zelfs iets van merkt. Van de prik voelde ze haast niets.

Daarna moeten ook haar nageltjes geknipt worden, wat geen evidente opdracht is bij zo’n onrustige speelvogel. Gelukkig zijn haar baasjes er om haar stevig vast te houden. “Het is oké, geen zorgen,” wordt in haar oor gefluisterd. En klaar is kees, het zit er al op! Tania kan weer naar huis toe. Maar eerst: een familiefoto! (Aan haar fotogenieke skills is nog wat werk.)


 

Tania’s baasjes, moeder en zoon, zijn ons heel dankbaar voor de goede zorgen. Hoewel zo’n consultatie inclusief vaccinatie bij een gewone dierenartspraktijk gemiddeld € 70 zou gekost hebben, verwacht Stichting Prins Laurent jaarlijks slechts een bijdrage van € 20 die alle reguliere behandelingen bedekt. Zo kunnen ook personen in moeilijkheden de onvoorwaardelijke liefde van een trouw huisdier ervaren – voor de mens van zo’n onschatbare waarde. Ondanks het gebrek aan voldoende geldmiddelen, hebben ze net zo’n liefdevolle thuis te bieden. En dieren aanvaarden iedereen zoals hij of zij is, ongeacht afkomst of stand. Wat fijn om dit gezinnetje van drie zo gelukkig te zien.

Iets later komt Tara het dispensarium binnengestrompeld, een wat oudere hond voor wie de dierenarts geen geheimen meer kent. Op haar volste gemakje laat ze Manon haar job uitvoeren. Tara heeft de laatste tijd nogal last van haar ene oor, waardoor ze er steeds hard aan gaat krabben en zichzelf zo wondjes toebrengt. Snel even schoonmaken en ontsmetten zodat ze zeker geen infectie oploopt. Ze krijgt ook wat medicatie voorgeschreven. Om af te sluiten nog een check-up met de stethoscoop om abnormaal hartgeruis of een afwijkend hartritme te kunnen uitsluiten. Niets buitengewoons te horen, en voilà. Tara mag trots met de prijs ‘flinkste hond’ naar huis wandelen.

Intussen is de volgende dag al aangebroken, dinsdag 17 januari. De grijze wolken hebben plaatsgemaakt voor een stralende zon. Het is dan toch waar wat ze zeggen: na regen komt zonneschijn. Geniet nog van de rest van de week in het gezelschap van je liefhebbend huisdier!

Heb je zelf ook nood aan hulp van Stichting Prins Laurent? Ga na welke stappen je moet volgen op Toelatingsvoorwaarden om je bij ons te kunnen inschrijven.