Sinds 2012 lanceert de Stichting Prins Laurent elk jaar een Winterplan. Daklozen met een gezelschapsdier kunnen er in de wintermaanden telkens terecht in verwarmde containers met opgemaakte bedden en sanitaire voorzieningen. De actie Winterplan start op 3 februari en loopt tot 3 mei 2020. Het Winterplan van de Stichting is uniek, want de dakloze wordt er samen met zijn gezelschapsdier opgevangen. Dat is niet het geval in de meer traditionele opvangcentra. In het Winterplan van de Stichting worden dier en baasje niet van elkaar gescheiden.

Dit jaar is het Winterplan actief in Ukkel, op een terrein gelegen aan de Gulden Kasteelstraat 13. Het plan heeft de integrale steun van de gemeente Ukkel en van de politiediensten.

Vijf verwarmde containers met sanitaire voorzieningen zullen er een 16-tal daklozen kunnen herbergen. Zij zijn er elke dag welkom tussen 20u00 ‘s avonds en 09u00 ‘s morgens.

Naast een warm bed krijgen de dakloze mensen gratis warme maaltijden aangeboden, kunnen ze beroep doen op medische bijstand voor zichzelf en diergeneeskundige zorg voor hun gezelschapsdier. Op vaste dagen zijn er ook drie professionele sociaal assistenten (opvoeders) aanwezig op de site, die kunnen helpen met administratieve kwesties. Sinds de lancering van het Winterplan in 2012 hebben een honderdtal daklozen uit de Brusselse regio gebruikt gemaakt van de gratis opvang. Door dit initiatief hebben sommige daklozen de straat verlaten en hebben ze zich opnieuw geïntegreerd in de maatschappij. Ook dit jaar kan het Winterplan van de Stichting rekenen op de steun van diverse sponsors. Wij danken al onze sponsors heel hartelijk voor hun warme steun.

Dit jaar zijn we verheugd om te kunnen samenwerken met wasserij Au Blanc Noir waardoor we schoon linnengoed kunnen aanbieden aan de mensen opgevangen met het Winterplan.