“Welkom in ons dispensarium” is een zin dat onthaalmedewerkster Katy elke dinsdag en donderdag met veel enthousiasme gebruikt. Maar op deze locatie worden niet alleen gratis diergeneeskundige zorgen aangeboden aan mensen in een precaire situatie. Dankzij onze partner Beestig Bezig is er ook een winkeltje met tweedehands spullen voor huisdieren waarbij een bijzonder concept wordt toegepast met 2 verschillende prijzen: een “dankjewel” en een “alsjeblieft” prijs. Wie het zich kan veroorloven, betaalt de dankjewel-prijs, terwijl de anderen de minimale “alsjeblieft” prijs betalen. Beestig Bezig is, net zoals de Stichting Prins Laurent, van mening dat elk huisdier hetzelfde verdient, ook al heeft het baasje het wat moeilijker. En daar hoort af en toe ook wat verwennerij bij!

Beestig Bezig organiseert ook maandelijks een dierenvoedselbedeling waarbij alle voeding werd gedoneerd door partners of particulieren. De begunstigden krijgen de eerste keer een emmer die ze voor 1€ kopen en bij elke bedeling opnieuw moeten meebrengen. Deze wordt dan gevuld met een hoeveelheid brokken naargelang het gewicht van de hond. Per 15kg wordt er een bijdrage van 1€ gevraagd.

© Baas&Beest 2022

Er wordt ook regelmatig vachtverzorging georganiseerd waarvoor de baasjes hun hond kunnen inschrijven. Er wordt, net zoals bij de dierenvoedselbedeling, een kleine bijdrage gevraagd per handeling. Nagels knippen en oortjes schoonmaken kost bv. 0.50€ en een volledige verzorging wordt aan slechts 6€ aangeboden.

© Baas&Beest 2022

Tenslotte wordt er ook noodopvang alsook gedragsondersteuning voorzien. Kortom, dankzij de samenwerking tussen de Stichting Prins Laurent en Beestig Bezig vinden mensen met beperkte financiële middelen een volledig aanbod aan diensten voor hun geliefde viervoeters in de Jukstraat in Hasselt! Het gebouw kreeg daarom ook de toepasselijke naam “Baas&Beest”.

ANICK, KITTY & ROY

Net zoals in elk dispensarium wordt er ook in Hasselt geopereerd voor de consultaties plaatsvinden vanaf 10u. Vandaag stond de tandreiniging van de elfjarige kat Kitty op de agenda. Ze had last van een dikke laag tandplak die dringend moest verwijderd worden om onderliggende en vaak ernstige tandproblemen te kunnen vermijden.

Later in de voormiddag kwam Anick Kitty weer ophalen die vanuit haar bench luidkeels liet verstaan dat ze ondertussen al weer goed was bekomen van de verdoving. Maar ze moest nog even geduld oefenen, want eerst werd Anick’s nieuwe viervoeter, de schattige Roy, nog onderzocht. Hij begint namelijk altijd heel enthousiast aan elke wandeling, maar zakt na slechts een korte afstand in elkaar en beweegt vanaf dan op een rare manier met zijn heupen.

Anick had jaren geleden een Golden Retriever die ze heeft verloren aan ouderdom. Ze had er een heel hechte band mee en wou dit graag opnieuw opbouwen met een andere hond. Ze heeft hiervoor echter gewacht tot haar dochter Daisy een leeftijd had bereikt waarop ze zich bewust is van de verantwoordelijkheid die huisdieren met zich meebrengen. Vijf weken geleden adopteerde Anick Roy uit Rusland waar hij als zwerfhond leefde op een markt. Hij trok zijn plan, maar was wel graatmager. Ondertussen is hij al 3 kg bijgekomen als lid van Anick’s gezin. Dit extra gewicht zou ook de oorzaak kunnen zijn van zijn wandelproblemen. Hij krijgt tijdelijk ontstekingsremmers, maar moet binnenkort eventueel een radiografie laten maken van de heupen. Net zoals vroeger zou Anick graag terug een dagelijkse wandeling maken met haar hond, maar indien nodig zal ze de afstand aanpassen naargelang de diagnose. Het Russische paspoort werd ondertussen ook vervangen door een Europees, want Anick is van plan om Roy nog lang te laten genieten van de tweede kans die ze hem gaf.

PATTI & BRUCE

Bruce vertoeft in het gezelschap van Patti sinds hij een puppy was. Ze zijn dus zeer op elkaar gesteld en afgestemd. Behalve als het op zijn snuitje aankomt, want daar mag niemand aankomen. Zalf voor zijn droge neus te verhelpen, gaat er bijgevolg dus ook onmiddellijk terug af. Maar daarvoor kwam Patti niet op consultatie: Bruce moet regelmatig overgeven en heeft in het algemeen ook minder eetlust. Patti is daarom strikter geworden en geeft hem geen snoepjes meer. Maar ze zal nog strenger moeten zijn want Bruce zal een tijdje een sober dieet moeten volgen terwijl hij medicatie krijgt voor zijn maag.

TONY & FELIX

Zoals zovelen van onze leden hebben ook Tony en zijn vrouw Sonja het hart op de juiste plaats als het op huisdieren aankomt. Daarom is Felix bij hen beland. Hij was een magere kitten die niemand wou, maar ook zijn broertjes en zusjes waren niet gewenst want de eigenaars wilden de hele nest verdrinken. Felix werd 14 dagen grootgebracht met flessenvoeding en de band die toen is ontstaan, merk je onmiddellijk als je hen samen ziet.

Tony en zijn vrouw hebben recent een van hun geliefde chihuahua’s verloren. Maar niet alleen zij leden onder het verlies, ook hun overgebleven chihuahua die al 16 jaar was, had zichtbaar verdriet. Felix voelde dit direct aan en kroop dicht tegen zijn nieuwe maatje aan. Ondertussen is hij serieus in omvang toegenomen en is het zijn maatje die op zijn buik komt liggen: Felix is dan ook een flinke kater op 7 maanden en weegt al 5 kg!

Tijdens deze consultatie werd hij gevaccineerd en gechipt. Zijn castratie werd ook ingepland zodat hij de 5 kattinnen die boven Tony en Sonja wonen niet het hof kan maken. Dus bravo aan dit koppel om Felix’ leven te hebben gered en verantwoordelijk met hem om te gaan. In ruil daarvoor heeft hij het verdriet voor iedereen verzacht. Een mooie deal, toch? Maar vooral een mooi voorbeeld dat aantoont hoe waardevol de band tussen mens en dier, en zelfs tussen dier en dier, kan zijn.


WIST JE DAT?

Niet alleen in het dispensarium van Hasselt brokken worden uitgedeeld, maar ook in onze 5 andere dispensaria? Hiervoor zijn we afhankelijk van donaties. Wil je hiermee helpen? Kijk dan hier en vindt nog meer creatieve ideeën om de Stichting te sponsoren!